Aquest dilluns 17 d’octubre a la taula rodona organitzada pel Gremi de la Construcció del Tarragonès sota el nom “Tarragona: la ciutat que volem”, s’ha analitzat cap on ha d’anar la ciutat a cadascun dels seus àmbits, a més de plasmar les necessitats i oportunitats que hi ha al territori.
La sessió, que s’ha dut a terme de manera presencial a la Cambra Oficial de la Propietat Urbana de Tarragona, ha tingut les ponències d’Antonio García, promotor i vocal del Gremi de la Construcció del Tarragonès; Héctor Ruana, gerent de la Cambra Oficial de la Propietat Urbana; Saúl Garreta, arquitecte; Mireia Casamitjana, advocada urbanista i experta en dret local; i Jaume Garcia, director de Tots21 i moderador de l’acte.
“Tenim reptes majúsculs al davant per aconseguir una ciutat de present i de futur. Cal tenir en compte els canvis en mobilitat, la regeneració d’espais com el centre urbà que s’està envellint a l’àmbit d’habitatges i demogràficament, i buscar que la ciutadania tingui les millors condicions per viure”, ha afirmat Héctor Ruana, gerent de la Cambra Oficial de la Propietat Urbana.
D’altra banda, Antonio García també ha valorat les necessitats d’habitatge que estan presents actualment, posant èmfasi en els problemes que viuen al seu dia a dia els ciutadans. “Hem d’intentar oferir als ciutadans habitatge social a totes les parts de la ciutat i no centralitzar-ho tot en una sola àrea”, ha assenyalat.
Entre algunes de les propostes plantejades per l’arquitecte Saúl Garreta, hi ha la possibilitat de creació de comunitats energètiques, “la qual cosa comportarà fer propostes en positiu en urbanisme”. Així mateix, també ha remarcat que “Tarragona no ha de créixer per créixer, sinó que cal analitzar les necessitats i adaptar-nos, per exemple, a l’emergència climàtica. També hem de ruralitzar les ciutats i urbanitzar el món rural”.
Un dels temes que ha estat present durant la taula rodona ha estat el futur Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) proposat a Tarragona, on l’advocada urbanista i experta en dret local Mireia Casamitjana ha assenyalat que “no cal fer-ne només un POUM ràpid, sinó un POUM ràpid i bo parlant amb tots els operadors i ciutadans. Són necessàries trobades informals entre tots els actors, i fer estudis per a la rehabilitació urbana per tal de fer una ciutat més atractiva”.
“Hem de fugir dels interessos propis i polítics. Tots els plantejaments que fem a llarg termini han d’estar sustentats per uns pressupostos reals per donar compliment a allò que s’està planificant. Hem d’arreglar el nostre eix central com és la Rambla, dinamitzar l’activitat comercial i crear bones connexions entre els barris”, ha assenyalat Mireia Casamitjana.
Per acabar, el president del Gremi de la Construcció, Joan Romeu, també ha aportat la seva visió de la situació actual que viu Tarragona, indicant que la ciutat necessita “lideratge per arribar a ser una Tarragona valenta”.