La Fundació Laboral de la Construcció de Catalunya ha celebrat en el seu centre de formació de Badalona una jornada tècnica i presencial sota el títol “La prevenció de riscos laborals en construcció. Experiències d’un lideratge en femení”. L’acte s’emmarca dins de les iniciatives que l’entitat paritària desenvolupa entre altres, amb motiu de la celebració el pròxim 8 de març del dia internacional de la dona. L’objectiu d’aquesta jornada ha estat a través de diferents ponències de dones líders en l’àmbit de la Prevenció de Riscos Laborals en la construcció, conèixer experiències i intercanviar idees i reflexions en línia amb el compromís de la Fundació Laboral de fer de la construcció un sector més inclusiu i igualitari.
Lucía López, gerent de la Fundació Laboral a Catalunya, va donar la benvinguda a una nova jornada organitzada per aquesta entitat, fomentant la seguretat i salut laboral en el sector de la
construcció i compartint experiències en aquestes matèries, en aquesta ocasió, tractant la PRL en construcció des de la perspectiva de gènere.
L’obertura de la jornada va estar a càrrec d’Elena Juanola, directora de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral de la Generalitat de Catalunya, qui va agrair aquesta iniciativa a la Fundació i el compromís de l’Institut Català assenyalant que “cal fomentar la preocupació per la prevenció i la igualtat. És molt important que en la política preventiva s’estableixin valors d’igualtat en dones i homes en l’àmbit de la salut laboral”. Posteriorment, la gerent de l’entitat, va presentar a les quatre ponents expertes en Prevenció de Riscos Laborals en el sector
de la construcció.
La primera intervenció va estar a càrrec de Susana Romero, secretària general de AEPSAL, qui va repassar la normativa legal fent un apunt tècnic jurídic sobre la mateixa en relació amb
els plans d’igualtat en les empreses i va presentar mesures per a la integració de la perspectiva de gènere en prevenció de riscos laborals, posant el mateix nivell d’atenció, de preocupació i
de recursos en els diferents tipus de riscos que causen danys a la salut tant de dones com d’homes, assenyalant que cal dedicar esforços i recursos a l’estudi i recerca dels riscos laborals i de l’impacte de les diferents condicions de treball al fet que estàs sotmeses les dones des d’una perspectiva de gènere. Després va intervenir, María Soria. Directora de PRL Civity Group, qui va presentar les Qualitats /capacitats de les dones per a liderar i el que significa liderar en femení en el sector de la construcció, presentant l’experiència de Civity i del seu pla formatiu especifico enfocat a treballar característiques pròpies del lideratge en femení en l’àmbit de la Seguretat i Salut en el treball amb els objectius d’augmentar la participació i corresponsabilitat preventiva i millorar la confiança en Seguretat i Salut en el treball, treballant la conducció de la comunicació afectiva i efectiva. Maria Soria, assenyalo “en construcció es pot i es deu”. Posteriorment, Cristina Calderón, directora de Prevenció, Qualitat i Medi ambient de ARPADA, va exposar en la seva intervenció la Integració de la perspectiva de genero en la gestió de la Prevenció de Riscos Laborals (PRL) en una empresa constructora com ARPADA, destacant el concepte de “Obra Flexible” respecte a l’obra tradicional que han implantat i que els ha aportat diferenciar-se en el sector per a l’atracció de talent, un entorn de treball mes positiu, optimització del temps, conciliació laboral, igualtat d’oportunitats, potenciant el treball en equip, comunicació confiança i coordinació.
I finalment, Llum Llosa, subdirectora d’Edificació. Diputació de Barcelona. Vicepresidenta del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, va exposar l’experiència de lideratge en el sector de la construcció en l’administració pública, així com d’altres experiències en organitzacions com el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, l’Associació de Dones en el Sector Públic i l’Associació MESSES Global. Va assenyalar que “el talent no té gènere” i que l’objectiu és crear consciència, des de la transformació de la informació en una comunicació pedagògica.
Lucía López, una vegada finalitzades les ponències, va agrair la intervenció de totes i va manifestar que hem de continuar treballant per a incorporar totes les propostes plantejades amb polítiques més integradores i utilitzar la formació com una de les vies de transformació del sector. La Fundació Laboral continua fomentant la millora de les condicions de seguretat i salut laboral en el sector de la construcció, la formació de qualitat, i la innovació en el sector. Així mateix, va destacar l’evolució i l’augment produït durant aquests anys de dones formades en construcció per l’entitat paritària, arribant l’any 2023 a un 10,1% de dones (1.350) i un 37,4% de joves (3.640) menors de 35 anys de les mes de 13.000 persones formades l’any 2023.
Posteriorment continuo la jornada amb una taula rodona on es va mantenir un intercanvi d’impressions, aportacions i experiències per part de les ponents i en la qual va poder participar el públic assistent amb preguntes i reflexions.
A l’esdeveniment van assistir prop de 100 persones entre les quals es trobaven representants d’empreses, organitzacions sindicals, inspecció de treball, Institut Català de la Seguretat i Salut Laboral, Diputació de Barcelona, Serveis de Prevenció, tècniques i tècnics de PRL, etc., els qui van poder posteriomente mantenir un networking amb les ponents. Amb iniciatives com aquesta i altres, la Fundació Laboral manté el seu compromís de fer de la construcció un sector més inclusiu i igualitari.