L’ús de tecnologies emergents, i en particular la Intel·ligència Artificial s’està convertint en una palanca clau per a donar resposta als reptes del sector. I això té molt a veure amb l’organització, els processos així com amb la formació i els perfils de les persones que treballen en les empreses i institucions. Una eina per a evolucionar, una revolució en marxa i de la qual podrem aprendre més en la pròxima edició de CONTRUMAT 2025 en la qual tindrà un paper rellevant.
Independentment de la grandària i especialitat en el món de la construcció, totes les companyies poden trobar en la IA una aliada per a créixer en competitivitat i excel·lència operativa. Independentment de si estan o no convençudes. La IA no són ‘fórmules màgiques’ però la seva integració a escala en processos i models de negoci, amb desenvolupaments propis o amb solucions de tercers, representa una petita revolució atès que pot optimitzar recursos, millorar l’eficiència i reduir errors.
Una manera d’aconseguir un avantatge competitiu
La gestió interna i integral del coneixement és clau per a l’èxit en la utilització efectiva de la IA en productes i solucions. És igualment important créixer en IA ordenadament.
Una forma d’això pot ser usar-la en la cerca d’informació i normativa, aspectes en els quals Xat GPT sintetitza i organitza la informació per a projectes complexos, com a rehabilitació d’edificis o cerca d’ajudes.
La IA també serveix per a la part més creativa, per a la ideació i brainstorming desenvolupant exemples de generació d’idees per a projectes innovadors. Així mateix és molt útil en la generació de Documents Tècnics, automatitzant la redacció d’estudis i anàlisis preliminars de dissenys.
Tot aquest procés pot secundar-se en un ecosistema de partners que complementi les capacitats de cada organització. D’aquesta manera, per al vital procés de disseny d’edificis en les primeres etapes, trobem una de les principals aplicacions de la IA. Existeixen solucions especialitzades basades en intel·ligència artificial com a plataformes de generació de renders 3D partint d’un esbós, descripcions textuals, dibuixos o plans creant i editant instantànies o generar un pla 2D amb eines de IA com Dall-e. També existeixen aplicacions web que automatitzen aquest procés i que poden ser molt útils per a desenvolupadors, arquitectes o inversors, atès que per exemple, per a una promotora, optimitza la quantitat d’unitats d’habitatge incloses en un projecte, maximitzant així el retorn de la seva inversió. Sempre d’una manera personalitzada.
Cada companyia ha de trobar la via, fer una anàlisi de la seva organització per a aprofitar aquesta eina i buscar que es converteixi en un avantatge competitiu: millorar la precisió, reduir costos, augmentar la seguretat i optimitzar la planificació, la qual cosa es tradueix en projectes més eficients i rendibles que enforteixen el posicionament de l’empresa.
La importància dels perfils i la formació dels professionals
La IA està definint un nou tipus d’organitzacions més àgils, que posen el focus en els casos d’ús per a la millora de les operacions i les relacions amb els clients. Però darrere de les màquines estan les persones, les protagonistes del 80% dels processos de transformació. No deixen de ser les persones les protagonistes del canvi que, amb el desenvolupament de noves habilitats, seran capaces de posar-se als comandaments d’aquesta revolució en marxa. Una revolució responsable, que promogui un impacte mediambiental, social i laboral sostenible en cada desenvolupament i ús de la IA. I és que es necessiten professionals que sàpiguen del sector i de la IA i incorporar talent especialitzat.
El panorama, en l’actualitat, ha canviat: ara cal dissenyar i manejar gran quantitat dades en molts processos. D’aquesta manera un dels perfils més demandats en el sector és el de ‘prompt engineering’ que es dedica a dissenyar instruccions òptimes per a models de IA, assegurant que generin resultats precisos i rellevants. En empreses de la construcció, aquest rol facilita tasques com la planificació de projectes, anàlisis de riscos i optimització de recursos, guiant a la IA per a interpretar dades de disseny, logístics o financers. Un bon ‘prompt engineer’ en aquest sector necessita comprendre tant les tecnologies de IA com les especificacions de construcció, permetent una integració eficaç de la IA en processos clau i una presa de decisions més informada i ràpida.
L’optimització de les dades existents i la seva explotació és un dels factors rellevants per a l’ús de la Intel·ligència Artificial per a ja més d’un terç de les empreses. És a dir, és clau entendre les dades i s’ha de donar una evolució a través de l’ús intel·ligent d’aquests. En aquest sentit la IA es converteix en una eina que està canviant el perfil dels professionals que ja tenen experiència i que és desitjable que dominin el camp virtual. Però això ja ha de començar des de les escoles d’arquitectura, el món de la Universitat i la seva connexió amb el món empresarial incorporant gent jove que canviï la dinàmica cap a un sector hiper tecnificat i lliure que sigui capaç d’atreure talent.
La formació en IA aplicada a la construcció capacita a professionals en l’ús de tecnologies no sols en l’anàlisi de dades, sinó en altres camps com el modelatge predictiu i la visió artificial. Els programes formatius abasten temes com BIM (Modelatge d’Informació de Construcció), algorismes d’optimització i anàlisi d’imatges per a inspecció d’obres. Així, els professionals adquireixen habilitats per a integrar IA en processos clau, donant suport a decisions informades i adaptant-se a les demandes tecnològiques del sector.
És reconegut que la indústria de la construcció compta amb una naturalesa i operacions complexes que depenen de recursos humans, equips especialitzats i processos intensius en temps. En aquest context el sector té necessitat de millorar la productivitat i veu en les tecnologies emergents, i concretament en la Intel·ligència Artificial, una de les palanques clau per a aconseguir-lo.