Directius de les empreses i les patronals de la construcció, aplegats a la Confederació Catalana de la Construcció (CCC), han debatut aquest matí sobre les dificultats que han d’afrontar en la contractació de professionals. La Jornada Tècnica Atracció de talent al sector de la construcció: reptes i solucions ha fet palès que l’adaptació als valors dels joves esdevindrà la via més útil per minimitzar aquests problemes en un futur immediat.

L’acte, inaugurat pel Secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya, Francisco Ramos, i el president de la Confederació, Josep Gassiot, ha evidenciat les dificultats que viu un sector que dona feina al 6,1% de les persones ocupades a Catalunya. El representant del Govern de Catalunya ha afirmat que “volem que la construcció generi llocs de treball de qualitat i sigui atractiu als joves”. I s’ha compromès a que “amb les conclusions de la Jornada, farem una reunió amb el Conseller, jo mateix i la CCC per implementar polítiques que ajudin a resoldre el dèficit de professionals al sector”.

Per la seva banda, Gassiot ha recordat que ”en el sector de la construcció patim una manca de personal i un envelliment dels treballadors, fet que condiciona el desenvolupament i el progrés de les nostres empreses. Des de la Confederació Catalana de la Construcció busquem mostrar les possibilitats de treball, l’atractiu del sector i explicar les possibilitats de la construcció com una alternativa laboral positiva i engrescadora per a joves i no tant joves”.

Aquesta realitat s’ha analitzat en profunditat al primer bloc de la jornada, dedicat establir la foto actual i les perspectives de futur de l’ocupació al sector català de la construcció. Amb la revisió de l’Informe sobre l’ocupació al sector de la construcció a càrrec de Lucía López, la gerent de la FLC ha recordat que “existeix una evident manca de relleu generacional a les feines amb més demanda del sector”.

Per la seva banda, Rubén Gil, Cap del Departament d’Estudis de la CCOC i Rubén López, Responsable d’Estudis i de l’Àrea de Formació de l’APCE, han presentat els resultats de l’Enquesta sobre necessitats futures de professionals al sector de la construcció a Catalunya, que posa de manifest que les empreses “aposten per demanar i acordar amb l’administració una major oferta formativa, crear col·laboracions amb centres formatius per captar talent jove i fer campanyes de comunicació” com a fórmules per solucionar la manca de professionals.

El segon bloc ha ofert una mirada transversal, amb una taula rodona sobre iniciatives d’altres sectors també afectats per la manca de mà d’obra. Hi han participat representants de l’àmbit assistencial, industrial i agrari, com Antoni Vidal (ACRA), Natàlia Ortega (CEAM) i Pere Roqué (ASAJA Lleida), amb la moderació de Yésika Aguilar (Foment del Treball).

El tercer i darrer bloc s’ha centrat en explorar les solucions al problema i ha reunit professionals del propi sector per reflexionar sobre com ha de ser l’oferta per atreure nou talent, destacant la importància de millorar la comunicació del sector, fomentar la formació i adaptar-se als valors de les noves generacions. Hi ha intervingut Marc Fantova (Prêt-à-Porter Casas), Patrícia Martínez (Tarraco Empresa Constructora) i Teresa Carrera (Institut Torre Vicens), sota la moderació d’Elisenda Vallejo, redactora en cap d’Economia a La Vanguardia.

Les seves aportacions i ponències han permès concloure que les dificultats principals que afronten les 24 mil empreses actives del país a l’hora de configurar el seus equips professionals són el biaix masculí del sector, l’envelliment de les plantilles, i una manca de formació dels treballadors i treballadores, sobretot en l’àmbit de l’ús d’eines digitals.

Conceptes com la conciliació de la vida personal amb la laboral, les pràctiques remunerades dels joves a les empreses, i la flexibilitat de les condicions laborals més enllà del que estableixin els convenis col·lectius podrien formar part de les solucions al problema.