La Confederació Nacional de la Construcció (CNC), CCOO de l’Hàbitat i UGT FICA van signar el passat 23 de juny, en la seu de la Fundació Laboral de la Construcció de Madrid, el VII Conveni General del Sector de la Construcció (CGSC), que estarà vigent fins a desembre de 2026, i que inclou el primer gran pla de pensions simplificat que beneficiarà a més de 1,3 milions de treballadors/as del sector.
VidaCaixa serà l’entitat encarregada de la gestió d’aquest pla de pensions sectoral pioner a Espanya, triada entre les 14 que van optar a la gestió, i “després de realitzar un detallat procés de selecció compost per gairebé 1.000 variables pactades per patronal i sindicats”, van explicar els agents socials.
Les primeres aportacions a aquest pla de pensions començaran a realitzar-se aquest mateix estiu, quan la gestora pugui tenir tot el seu sistema adaptat. CNC, CCOO de l’Hàbitat i UGT FICA preveuen que el volum del pla de pensions sigui pròxim als 3.000 milions d’euros en el termini de 10 anys.
En el VII Conveni General de la Construcció s’han pactat les aportacions fins a 2024, que estaran condicionades per l’increment salarial acordat: un 10% entre 2022 i 2024.
D’aquesta manera, de la pujada del 4% per a 2022, un 1% anirà destinat al pla de pensions; mentre que l’increment salarial en 2023 serà del 3%, mantenint la mateixa aportació al pla de pensions. Finalment, en 2024 els salaris pujaran un 2,75% i es realitzarà una aportació d’un 0,25% addicional, afegida a la mateixa dels anys anteriors. Igualment, el 50% de l’aplicació de la possible clàusula de garanties s’afegirà en 2025 a les aportacions del pla. A partir de l’any 2025, CNC, CCOO de l’Hàbitat i UGT FICA hauran de negociar les aportacions en el pròxim Conveni General.
Regles específiques davant onades de calor
Igualment, el sector de la construcció es converteix en el primer a assumir el Reial decret llei 4/2023, pel qual es regulen les condicions de treball en situacions derivades d’episodis d’elevades temperatures, la qual cosa suposa tota una fita i un gran avanç per a la prevenció de riscos laborals de les persones treballadores del sector. D’aquesta manera, els agents socials incorporen a tot l’àmbit de la construcció les regles específiques a conseqüència de l’emissió d’avisos de nivell taronja o vermell per part de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).
En relació amb l’increment salarial, el nou conveni estableix una pujada del 10% entre 2022 i 2024, tal com es va pactar en el preacord signat al maig de 2022; és a dir, un 4% per al 2022, un 3% per al 2023 i un altre 3% per al 2024, a més de recuperar la clàusula de garantia salarial. A aquests increments, cal afegir la repercussió econòmica que tindrà el pla de pensions quan estigui plenament vigent per al conjunt del sector.
Aquest acord marca altres avanços importants com són l’adaptació del conveni col·lectiu a la reforma laboral de manera completa. De tal forma, recull el contracte indefinit adscrit a obra, reconegut en l’última reforma laboral signada pels agents socials. També es millora la regulació del contracte fix discontinu. Es limita a un any el contracte temporal per circumstàncies de la producció i, en concloure aquest, se li inclou una indemnització del 7% sobre tots els conceptes salarials. I es vincula la retribució amb la durada dels contractes formatius per a relacionar l’experiència professional amb el nivell d’estudis, facilitant la incorporació dels joves.
“Estabilitat, modernitat i seguretat”
El president de la CNC, Pedro Fernández Alén, va assenyalar que “de nou” el sector de la construcció “torna a demostrar que està madur en la seva negociació col·lectiva i que és capaç de fer passos endavant quan uns altres no han començat a caminar”. “Hem posat sobre la taula els problemes que té el sector: hem adaptat el que és el nostre conveni a la reforma laboral i hem creat el pla de pensions del sector de la construcció que donarà estabilitat, modernitat i, sobretot, seguretat a els/as treballadors/as”, va anunciar el president de la patronal.
Des de CNC es destaca que amb aquest conveni i amb el seu increment salarial “es dona certitud a les empreses en un moment en el qual els moviments econòmics i la crisi econòmica estan sent sensibles per a les empreses i almenys la part laboral la tenim estable; estem demostrant és que és un sector modern, dinàmic i sostenible”, va asseverar.
Referent en matèria salarial i de salut laboral
Per part seva, des de CCOO de l’Hàbitat, el seu secretari general, Daniel Barragán Burgui, va valorar la signatura del VII Conveni com “un gran avanç per a tot el sector”. “Només el fet de poder signar el primer pla de pensions sectorial que se signa en tot l’Estat ja és un pas endavant tremend”, va remarcar Daniel Barragán.
“Continuem sent un referent com a sector de la construcció en matèries salarials, de salut laboral i un llarg etcètera. Hem avançat moltíssim en aquesta signatura, ja que és un acord històric. Hem demostrat capacitat de negociació i una voluntat de modernització que serà clau en el desenvolupament del sector en els pròxims anys i que serà també una referència per a altres sectors productius i encara que queda treball per fer, podem estar orgullosos del que hem aconseguit, perquè la construcció torna a ser pionera”, va proclamar el secretari general de CCOO de l’Hàbitat.
“Una fita transformadora i fonamental”
Des d’UGT FICA, el seu secretari general, Marià Foia Callosa, va considerar que aquesta signatura “suposa el tancament d’un cicle que es va iniciar amb el primer conveni general quan aconseguim fer una aposta per millorar la formació i millorar la seguretat de els/as treballadors/as del sector a través de la constitució de la Fundació Laboral de la Construcció”.
Segons va indicar Foia Callosa, amb aquest setè conveni “hem aconseguit una fita que és transformador, que és fonamental per als professionals de la construcció, que és l’assegurança de jubilació d’empresa per a tots i totes els/as treballadors/as del sector”. Va continuar: “Suposa un avanç important en els drets de els/as treballadors/as i creiem que és l’element fonamental i transcendental, que ja anticipava aquest acord signat entre les confederacions d’UGT, CCOO, CEOE i Cepyme en el que tenia a veure amb pujades salarials, referenciades a una recuperació de la capacitat adquisitiva important per als treballadors/as, i, a més, una clàusula de revisió que protegeix i blinda les condicions de els/as professionals. És un conveni que avança en drets; és un conveni que ens transforma i ens porta al segle XXI i que ens porta a un sector de la construcció nou, canviant, i de present i de futur”, va concloure.