Notícies

.jpg)

.jpeg)
.jpeg)





Segons el nou decret llei, la modalitat ordinària de contractació en el sector de la construcció passarà a ser la de tipus indefinit. La modalitat temporal d'obra o servei desapareixerà per al sector de la construcció, sent substituïda per un nou contracte indefinit d'obra, la diferència de la qual respecte a la resta és que "podran extingir-se per motius inherents a la persona treballadora".




Nou Pla d'Habitatge i Regeneració Urbana
Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència | Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (mitma.gob.es)
.jpeg)



 LALAL.jpeg)














La inversió en obra pública a l’Eurozona va ser del 2,7%, a Espanya un 1,9%

El pla, anunciat pel president del Govern, Mariano Rajoy, el passat 14 de juliol, se centrarà en al voltant de 20 corredors de grans vies estatals de la xarxa transeuropea (el pressupost mínim és de 100 milions d'euros i la mitjana de 200 milions), es finançarà per l'anomenat pagament per disponibilitat, un model de col•laboració públic-privada, pel qual les empreses sufragaran les obres i recuperaran la seva inversió al llarg de 30 anys.
De la Serna va dir que els corredors, d'un total de 2.000 quilòmetres que s'inclouran en el pla, estan en fase final d'estudi, però no va aclarir quan es comunicaran.
El ministre de Foment va indicar que les concessionàries rebran un cànon mensual al llarg d'aquest període, que dependrà de diversos criteris, i no solament del tràfic, com ha succeït en anteriors concessions, i que han ocasionat en alguns casos un greu perjudici per a les arques públiques, com en el cas més greu ho han estat les nou autopistes de peatge fetes fallida.
Entre aquests criteris estarà l'estat del paviment, la qualitat del servei, el respecte mediambiental, la senyalització, l'enllumenat, la neteja, el drenatge i la seguretat vial. De la Serna va posar l'accent en aquest aspecte, i va precisar que l'índex de sinistralitat serà un dels barems importants a l'hora d'avaluar els projectes, i estima que els accidents disminuiran en un 38% en els trams afectats.
Notes per a l'estat de les carreteres
Per procedir als pagaments periòdicament, s'inspeccionaran les carreteres afectades i les hi qualificarà amb diverses notes, des de “satisfactori” a “inacceptable”, d'acord a les quals es graduaran les compensacions. Amb aquest sistema de pagament per disponibilitat, “es trasfiere completament el risc des de l'Estat a les companyies” i per això és el model que s'utilitza per a la construcció del 90% de les grans vies en la Unió Europea.
El titular de Foment va assegurar que es tracta del projecte que “més garanties” introduirà per evitar qualsevol perjudici per a l'Estat, des del control dels serveis d'inspecció de Foment i d'Hisenda, al de la futura Oficina Nacional d'Avaluació.
El cost per a l'Estat serà de 350 milions anuals a partir de 2021, un 20% de l'actual pressupost que Foment dedica a carreteres. El 20% de cada actuació haurà de ser aportat mitjançant els recursos propis de la companyia adjudicatària. El restant 80% del cost es finançarà a parts iguals entre el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i entitats financeres privades. Al respatller del banc públic europeu se sumeixi la possibilitat de captar recursos del Pla d'Inversions per a Europa o Pla Juncker.
El ministre va insistir que el pla tracta de reactivar la inversió en infraestructures, i per això es concentrarà en els projectes que ja tenen molt avançada la seva tramitació administrativa, almenys, que es trobin ja o hagin superat l'estudi d'impacte mediambiental.
El pla estima que es crearan 189.200 llocs de treball directes, indirectes i induïts al llarg d'aquests 30 anys, amb una tornada fiscal d'uns 2.500 milions d'euros i es reduiran fins a sis milions de tones d'emissions de CO2 a l'any.
"Trafic 2017" i el futur de les carreteres
Aquesta setmana se celebra a Madrid la 15ª edició del Saló Internacional de la Mobilitat Segura i Sostenible, Trafic 2017, que reuneix a més de 100 empreses d'11 països, per mostrar les solucions per a una mobilitat eficient i seguretat vial.
El lloc per a l'intercanvi de coneixement en el saló és el Fòrum Trafic, en el qual es desenvoluparan una sèrie de ponències, seminaris i jornades, que reflectiran la realitat del sector i el futur de les carreteres.

El nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges inscrits en els registres de la propietat va pujar a l'agost un 29,1%, en comparació del mateix mes de l'any anterior, segons les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
L'import mitjà de les hipoteques sobre habitatges va créixer un 0,7% respecte a agost de 2016, fins als 111.488 euros, mentre que el capital prestat va pujar un 30% en taxa interanual, fins a situar-se en 2.963,6 milions d'euros. En comparació del mes anterior, les hipoteques sobre habitatges es van incrementar un 6,9%, mentre que el capital prestat va retrocedir un 0,3%.
El tipus d'interès mitjà per als préstecs hipotecaris sobre habitatges va aconseguir a l'agost de 2017 el 2,77%, enfront del 3,24% del mateix mes de 2016, amb un termini mitjà de 23 anys. El 59,6% de les hipoteques sobre habitatges es va constituir a tipus variable, en contrast amb el 40,4%, que es va signar a tipus fix. Aquestes últimes han augmentat un 55,4% en taxa anual.
Per comunitats autònomes, les que van registrar un major nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges van ser Andalusia (5.877), Madrid (4.471) i Catalunya (3.987).
Per la seva banda, les comunitats en les quals es va prestar més capital per a la constitució d'hipoteques sobre habitatges van ser Madrid (695,5 milions), Catalunya (534,5 milions) i Andalusia (504,4 milions).
Augmenta la compravenda en tota Espanya, excepte a País Basc
Pel que fa a la compravenda d'habitatges, aquesta va augmentar una mitjana del 14,2% entre abril i juny de 2017, en relació al mateix període de 2016, fins a superar les 142.000 transaccions, moderant en sis punts el creixement interanual experimentat en el trimestre anterior (20,3%), segons dades publicades pel Consell General del Notariado.
Per tipus d'habitatge, la venda de pisos va registrar un increment interanual mitjà del 15,3% en el segon trimestre de 2017, amb el que ja acumula 14 trimestres consecutius d'alces. El preu mitjà del metre quadrat dels habitatges comprats va costar 1.387 euros, amb un creixement del 5% interanual, mentre que el metre quadrat dels pisos va registrar un increment mitjà interanual del 5,6%, fins a arribar als 1.529 euros.
Per regions, la compravenda d'habitatges va augmentar en totes les comunitats autònomes en el segon trimestre de 2017, excepte a País Basc, on van retrocedir un 0,4% interanual. Els majors increments van correspondre a les comunitats de La Rioja (25,9%), Astúries (21,6%)

El Ministeri de Foment va adjudicar contractes d'obres de construcció d'infraestructures per import de 855,7 milions d'euros, en els vuit primers mesos de l'any, un 11% menys que un any abans, llastrat pel desplomi registrat en l'AVE, segons les dades publicades dilluns passat, 23 d'octubre, pel Departament que dirigeix Íñigo de la Serna.
Les obres de construcció de noves línies d'Alta Velocitat es van reduir en un 81,9% fins a agost, atès que en aquest període només es van signar nous contractes d'aquest tipus per 56,10 milions d'euros.
Aquest descens no compensa amb el lleu repunt del 6% registrat en la contractació d'obres de carreteres, que van sumar 240 milions d'euros, aupados pels projectes de manteniment i conservació.
A més, es dóna la circumstància que durant el mes d'agost no es va signar ni un només contracte d'obres ni de l'AVE ni de carreteres, ni tampoc per part de Renfe o de Seittsa.
El fet que el pressupost per 2017 no s'aprovés fins al passat mes de maig i que inclogués un nou ajust en la inversió de Foment, davant l'obligació de complir amb el dèficit, constitueix un dels factors de la contínua reducció del sector de l'obra pública.
Aena i Ports de l'Estat
Quant a les obres d'aeroports i ports, que financen Aena i Ports de l'Estat i, per tant, no es paguen amb el Pressupost Públic, van saldar els vuit primers mesos de l'any amb creixements.
Aena va adjudicar obres per 237,9 milions d'euros en aquest període, un 30% més, i Ports de l'Estat, del seu costat, per 296,4 milions (37,7% més).
Desplomi del 47% en la licitació
Del seu costat, la licitació d'obra per part del Departament que dirigeix Íñigo de la Serna es va desplomar un 47,4%, atès que en els vuit primers mesos va treure a concurs contractes per import de 996,34 milions d'euros.
Aquest import llança una retallada d'uns 900 milions d'euros respecte al pressupost d'1.894 milions, que van sumar les obres licitades entre gener i agost de 2016, la qual cosa suposa aprofundir en el mínim històric que ja va suposar aquesta dada.
Per tipus d'obres, la licitació de projectes de carreteres va caure un 56,7% al tancament d'aquest període i la de treballs de l'AVE, un 34%. També van descendir les promogudes per Aena (14,3%) i per Ports de l'Estat (57,2%).

El preu de la compravenda d'habitatges va pujar el passat mes de juliol un 16,8% respecte al mateix període de l'any anterior, després d'aconseguir les 38.841 transaccions, segons es desprèn de les últimes dades fetes públics per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Es tracta del millor mes de juliol dels últims set anys, i confirma la clara tendència alcista que es ve produint des de fa tres mesos; va ser en el mes de maig quan es va produir el primer repunt, que va arribar a un 23% amb la xifra de transaccions més alta des de febrer de 2011.Si bé, la comparativa pel que fa al mes anterior (juny) mostra que les vendes van caure un 12%, l'acumulat de l'any segueix sent positiu fins a aconseguir un 13,7%.
Pel que fa a la tipologia, la venda d'habitatge usat va augmentar un 17,7% interanual, però va caure un 11,6% intermensual, fins a les 32.049 cases. Quant a obra nova, juliol va registrar una pujada de 12,5% interanual, però va caure un 14% pel que fa al mes anterior, fins a arribar a les 6.792 cases.
Per Comunitats, els majors increments anuals en el nombre de compravendes d'habitatges es van situar al juliol a les regions de La Rioja (70,5%), Castella-la Manxa (28,5%) i Madrid (26,6%), enfront d'Extremadura (2,3%) i Galícia (5%) que van registrar les taxes de variació més baixes.
Encariment de l'habitatge un 5,6%
L'INE també va publicar el seu informe d'Índex de Preus d'Habitatge (IPV), corresponent al segon trimestre de l'any, del que es desprèn que el preu mitjà de l'habitatge lliure va pujar un 5,6% en taxa interanual, la qual cosa representa tres desenes més que en el trimestre anterior.
Aquesta dada representa la taxa més elevada des del període comprès entre gener i març de 2016, i suma tretze els trimestres consecutius en els quals el preu de l'habitatge presenta resultats positius. En taxa intertrimestral, el preu mitjà de l'habitatge repuntó un 2% entre abril i juny.
Per tipus d'habitatge, durant el segon trimestre de 2017, el preu de la de segona mà va augmentar mig punt, fins a 5,8%, enfront de l'habitatge nou, que va arribar al 4,4%, més d'un

El secretari d'Estat d'Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez-Pomar, va destacar el passat 6 de juliol l'aposta del nou Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021 pel lloguer, la rehabilitació i la regeneració urbana, aspectes prioritaris per al Ministeri de Foment.
Durant la seva intervenció en un acte organitzat a Barcelona per l'Associació de Promotors de Catalunya, Gómez-Pomar va explicar que, entre les novetats que incorpora aquest pla, destaquen els programes específics per a joves -bé mitjançant una ajuda al lloguer o a l'adquisició de l'habitatge-, per a les persones majors i per aquelles en situació de desnonament.
Aquest document, que neix des del diàleg i el consens amb comunitats autònomes i agents socials, incorpora també ajudes orientades a la millora de l'eficiència energètica, la conservació i accessibilitat, la regeneració i la renovació urbana i rural.
Amb aquesta nova estratègia, el Ministeri de Foment vol dissenyar una política social que permeti a tots els ciutadans accedir a un habitatge digne, al mateix temps que es duu a terme una política urbanística encaminada a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.
Cal recordar que tant el Pla 2013-2016 com les actuacions anteriors han facilitat la concessió de més de 570.000 ajudes estatals a l'habitatge, per un import superior als 2.500 milions d'euros.
Recuperació del sector
D'altra banda, el secretari d'Estat d'Infraestructures, va destacar el creixement de l'economia espanyola, i va repassar les últimes dades econòmiques relatius al sector de la construcció.
Així mateix, va voler recordar que, al llarg de 2015 i 2016, el PIB de la construcció va finalitzar amb xifres de creixement després d'anys de caigudes.
En aquest sentit, es va referir a la recuperació de l'ocupació en el sector de la construcció, amb 1,12 milions d'afiliats fins a maig de 2017.
Per finalitzar, Gómez-Pomar va declarar que creu probable que 2017 tancament amb més de mig milió de transaccions d'habitatge.

Cambra de Tarragona considera que seria un greu error que s’aturés
administrativament el pla general urbanístic vigent, atès que desacceleraria
econòmicament la ciutat i la desconnectaria del procés de creixement que viu
actualment.
La Cambra és del parer que no es poden aturar els projectes urbanístics en marxa
quatre anys després de l’aprovació del POUM-2013, ja que això suposaria generar
dubtes jurídics i econòmics als inversors disposats a crear activitat econòmica i
ocupació. Aquest fet demostraria una falta de rigor en el procés de fer ciutat (per la
seva complexitat, inseguretat jurídica i administrativa) que malmetria la imatge de
Tarragona com a Capital de captació d’inversions i negocis.
El segon aspecte que la Cambra de Tarragona considera greu, si es rescindís el POUM-
2103, és el desconeixement de la nova data d’aprovació del nou pla general. Resulta
inconcebible aturar els projectes urbanístics posposant-los amb un termini mínim de
vuit anys, ara que existeix un marc d’actuacions establert per dinamitzar
socioeconòmicament la ciutat de Tarragona. Recordem que l’aprovació del POUM
vigent va costar deu anys.
La Cambra de Tarragona valora com a paradigmàtic que la ciutat de Tarragona disposi
de mecanismes com el POUM-2013 per solucionar les necessitats d’habitatge,
equipaments o nous espais lliures de titularitat municipal, i sorgeixin resistències que a
curt termini revertiran molt negativament en la generació d’activitat econòmica,
benestar de la població i en la creació de llocs de treball.





Sin embargo, el número de permisos para construir viviendas nuevas quedó lejos del máximo resgistrado en 2006, cuando se concedieron 865.561 visados. Pese al repunte del pasado año, estos permisos siguen en niveles históricamente bajos. De hecho, sólo se concedieron un 7% de los que se aprobaron en 2006.
De la cifra total de visados en 2016, 46.889 fueron de pisos en bloque, lo que supone un aumento del 34% y 17.134 de viviendas unifamiliares, lo que implica una subida del 17%.
Los permisos para rehabilitar casas suben un 2,7%
Los visados para la reforma o restauración de viviendas se situaron en 16.094 unidades en 2016, lo mque significa un crecimiento del 2,7% con respecto al año anterior.
Estos permisos encadenan así dos años consecutivos de alzas, aunque la subida de 2016 fue significativamente más moderada que la de 2015, cuando se registró un incremento del 13,4%. El citado aumento rompió con cuatro años sucesivos de caídas.
El impulso de la rehabilitación es una de las líneas estratégicas en las políticas de viviendas del Ministerio de Fomento. El Consejo de Ministros tiene previsto aprobar esta semana la aportación de 321, 6 millones para ayudas en el marco de la prórroga del Plan Estatal de Vivienda durante el 2017, entre kas qye se encuentran las destinadas a la rehabilitación y renovación de viviendas y edificios.


Tots dos van coincidir en destacar la importància de la formació en el sector i la tasca que realitza la Fundació Laboral de la Construcció, entitat paritària creada per la patronal i els sindicats per professionalitzar un sector injuriat per la crisi i crucial per a la bona marxa de l’economia. Un sector que, en paraules de Puigdemont, “ha de tornar a tenir un pes cabdal en la nostra economia”.
El president de la Generalitat va afirmar que “el nou Centre de Formació de la Fundació Laboral és un estímul i demostra que les coses estan canviant en el sector de la construcció”. Així mateix, va posar a l’entitat paritària com a exemple a seguir, ja que “tots els sectors necessiten de la unió voluntària dels diferents grups que el formen, com és el cas de la construcció, amb aquesta Fundació creada per la patronal i els sindicats”.


La nova llei prioritza la mediació entre els bancs i les famílies, preveu mecanismes per reduir els pisos buits, estableix mesures per reallotjar amb lloguer social famílies en risc d’exclusió i preveu expropiar temporalment l’ús de pisos a grans tenidors per disposar d'habitatge públic per fer front a les necessitats de pisos socials i per evitar desnonaments. A més, la llei permet avançar en la gestió de l’ocupació d’habitatges públics i permetrà aplicar l’impost de pisos buits sobre el triple de municipis i dedicar-ne la recaptació a polítiques d’habitatge.
El text de la nova llei ha estat elaborat pel grup de treball constituït per representants de la Generalitat, d’entitats municipalistes, del Consell de l’Advocacia Catalana i de l’Ajuntament de Barcelona. Un cop al Parlament de Catalunya, ha comptat amb el suport de tots els grups polítics de la cambra
~otícies:
DOCUMENT L'economia de Tarragona continua cercant perspectives de millora01/12/2016
La Cambra ha estat l'escenari de la presentació de l'Informe de Conjuntura Econòmica de les Comarques de Tarragona corresponent al tercer trimestre de 2016, el qual elaboren la Càtedra d'Innovació per a l'empresa de la URV i les Cambres de Tarragona, Reus, Tortosa i Valls.
Les principals conclusions que podem extreure de cara a formular perspectives empresarials són:
- L'ocupació no ha millorat durant el període estival, cau un 0,82 per cent interanual. El nombre d'ocupats a les Comarques de Tarragona se situa en 322.000.
- La taxa d'atur continua essent alta (18,15 per cent), tres punts i mig per sobre de la catalana. Durant el tercer trimestre de 2016 la disminució de la taxa és fictícia, i ve produïda especialment per la pèrdua d'actius.
- Els assalariats de les empreses més grans augmenten, i tenen un efecte positiu sobre la capacitat de producció.
- L'IPC és manté invariable (0,2): l'índex tan baix és propiciat per la feblesa de la demanda interna.
- La construcció residencial mostra certa millora, però amb perspectives limitades.
- El període de gener a setembre de 2016 palesa la bona temporada turística d'enguany: els viatgers i les pernoctacions s’han incrementat notablement respecte a 2015, però es mantenen les febleses estructurals (concentració de l'ocupació al juliol i agost i reducció dels dies d'estada mitjana per turista).
- El comerç exterior mostra variacions a la baixa.
Per tant, estem en una etapa de transició econòmica, on els indicadors mostren informacions contradictòries que impedeixen pensar en indicis de consolidació de l'economia a les Comarques de Tarragona. La millora de les infraestructures, la innovació, la formació de mà d'obra i la diversificació i obertura de nous mercats continuen essent cavalls de batalla de les Cambres per dinamitzar la nostra economia i fer més competitives les nostres empreses.
VINCLES D'INTERES

En termes interanuals, l’activitat de la construcció espanyola es va incrementar un 3,9%, mentre que a la zona euro va disminuir un 1,8%.
La producció en el sector de la construcció a Espanya va augmentar un 1,3% al setembre enfront a agost, segons les ultimes dades de l’oficina d’estadística comunitària, Eurostat.
En lo que es refereix a la comparació amb el mateix mes de 2015, la construcció espanyola va registrar un increment del 3,9% la tercera major pujada dels vint-i-vuit.










Así lo expresó el presidente de Construmat, Josep Miarnau, en la inauguración del acto, al destacar la importancia de contar con la Fundación Laboral de la Construcción un año más en Construmat y de “abrir la feria precisamente con un asunto tan relevante como la formación”. “La formación es vital para la regeneración del sector”, subrayó el máximo representante de Construmat.
En consonancia con él estuvo el director general de la Fundación Laboral de la Construcción, Enrique Corral Álvarez, quien recalcó la aportación de la entidad a la innovación en el sector.
A continuación, el director del Área de Formación de la Fundación Laboral de la Construcción, José Antonio Viejo Rodríguez, habló sobre “La cualificación como eje de la Estrategia Europea para la Competitividad del Sector. Proyecto Build Up Skills "Construye 2020". Viejo Rodríguez afirmó que en la estrategia europea para la competitividad en el sector destaca la falta de mano de obra cualificada: “La UE dice que tenemos que formar y cualificar en eficiencia energética, utilización eficiente de los recursos, seguridad y salud, y calidad”. El director de Formación concretó que la Fundación Laboral ya ha formado “a más de 15.000 trabajadores del sector en materias relacionadas con la eficiencia energética”.
La importancia del BIM y del LEAN
Por su parte, el gerente de la Fundación Laboral de la Construcción de Navarra, Emilio Lezana Pérez, hizo una interesante exposición sobre la “Implantación de herramientas BIM en la ejecución de obra. Control de la seguridad y la salud, la formación y la información. Experiencia en la rehabilitación de la "Casa Goñi" en Pitillas (Navarra)”. Lezana hizo un repaso de la metodología BIM aplicada a la restauración de un palacio del siglo XVIII.
El gerente de la Fundación en Navarra resaltó que “la M de BIM, referida a ‘Modeling’, debería referirse más a “management’, porque aunque BIM se asocia principalmente a modelado 3D y a la fase de proyecto, sin embargo, va mucho más allá y debe aplicarse a la gestión integral de la obra”.
“La suma de BIM y LEAN nos abre un futuro prometedor de cara a la productividad de las empresas. Aunque el sector es muy receptivo ante estas novedades, es necesario trabajar todos unidos, para demostrar a las empresas la eficiencia de este nuevo entorno”, concluyó Lezana.
En la misma línea, el arquitecto técnico y autor del libro "Introducción al Lean Construction", Juan Felipe Pons Achell, subrayó en su ponencia, sobre la “Aplicación de la filosofía ‘Lean’ a la gestión de proyectos de obras de construcción”, la efectividad de la combinación BIM y LEAN, “que permite trabajar de una manera más colaborativa”. Pons se refirió a una visita reciente de técnicos de la Fundación a Reino Unido, a través del proyecto Pireno, en la que conocieron de primera mano la experiencia de dos grandes obras ejecutadas con BIM y LEAN.
Reconocimiento a los trabajadores del sector
A continuación tuvo lugar un acto de entrega de distinciones a trabajadores del sector en reconocimiento a su trayectoria profesional, que fue presentado por el presidente de la Fundación Laboral de la Construcción de Cataluña, Joan Santaulària i Segura, que estuvo acompañado por los secretarios generales de MCA-UGT Cataluña, y de Fecoma-CCOO de Cataluña, José García Fernández y Alfredo Cabeza Bertoa, respectivamente.
Los tres resaltaron el valor y el esfuerzo realizado por los trabajadores del sector, “que son quienes más han padecido la crisis”. En 2014, más de 5.000 trabajadores de la construcción de Cataluña se formaron con la Fundación Laboral, cifras que, en palabras de los tres representantes catalanes de la entidad, “esperamos que crezcan”, a partir de la apertura del nuevo centro de formación que la Fundación inaugurará próximamente en Badalona y que también será su nueva sede en la Comunidad. Un centro de 4.000 m2 edificados sobre una parcela de 14.000, que pretende convertirse en el “Centro de referencia en formación en materia de innovación” de la Fundación, para los trabajadores del sector.
El presidente de la Fundación Laboral de la Construcción y de la Confederación Nacional de la Construcción (CNC), Juan Lazcano, y el secretari d'Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala i Roca, clausuraron los actos. Por su parte, Lazcano declaró que los trabajadores del sector deben desarrollarse laboralmente mediante “una carrera profesional” y que la Fundación Laboral ofrece “una formación de calidad, a la vanguardia de las nuevas tendencias, para poder llevar a cabo ese desarrollo y para dar servicio a la sociedad”. El presidente de la patronal de la construcción también elogió el esfuerzo y la labor de los trabajadores y empresas del sector, “sin el que no habría viviendas ni obra pública ni existirían nuestras ciudades”.
Para concluir, el representante de la Generalitat, Carles Sala, felicitó a la Fundación Laboral por haber sabido reconvertir el que antaño fuera el protagonista de todos los Construmat, “el popular Concurso de Albañilería, en un acto de reconocimiento al valor y la perseverancia de los trabajadores del sector”. Sala dijo que en el anterior Construmat, en el año 2013, él vaticinó que la crisis acabaría en 2015, y “así es; tras el largo y duro colapso que ha sufrido este sector durante los últimos siete años, por fin puedo decir que ya se ha tocado fondo, así que a partir de ahora todo serán ya buenas noticias”.

Confiant sigui útil i constitueixi un element d’informació.

La Fundación Laboral celebrará el martes 19 de mayo una Jornada y un acto en el que se premiará la trayectoria profesional de algunos trabajadores del sector de la construcción de Cataluña.
El próximo martes 19 de mayo, la Fundación Laboral de la Construcción celebrará, en el ámbito de Beyond Building Barcelona-Construmat, una Jornada sobre los "Nuevos retos del sector de la construcción en la cualificación de sus profesionales", en el que habrá interesantes ponencias sobre asuntos tan innovadores como BIM y Lean, entre otros.
La Jornada, de acceso gratuito, comenzará a las 10.30 h, en el espacio del Ágora 1, del Pabellón 2, del Recinto Gran Vía de Fira Barcelona, en el que se desarrollará Construmat estos días, del 19 al 23 de mayo. A continuación, hacia las 12.30 h, también se llevará a cabo un acto de reconocimiento a la trayectoria profesional de algunos trabajadores del sector de la construcción.
Además de la Jornada, la Fundación Laboral tendrá una importante presencia en Construmat, fruto de un acuerdo de colaboración firmado con la organización de Fira Barcelona, y por la que dispondrá de un stand, desde el que ofrecerá información pormenorizada de todos los servicios que ofrece a los trabajadores y empresas de la construcción. En el mismo espacio expondrá una maqueta de la nueva sede y centro de formación que la Fundación Laboral abrirá próximamente en Badalona.
Durante los días de la feria, del 19 al 23 de mayo, la Fundación también realizará en su stand demostraciones prácticas de trabajos verticales en altura, y llevará a cabo diversos cursos in situ relacionados con la prevención de riesgos laborales.
Programa de la Jornada
La Jornada, en la que se analizarán diversos aspectos sobre los nuevos retos del sector de la construcción en lo referente a la cualificación de sus profesionales, será inaugurada, a las 10.30 h, por el presidente de Construmat, Josep Miarnau, y el director general de la Fundación Laboral de la Construcción, Enrique Corral Álvarez.
A continuación, el director del Área de Formación de la Fundación Laboral de la Construcción, José Antonio Viejo Rodríguez, hablará sobre “La cualificación como eje de la Estrategia Europea para la Competitividad del Sector. Proyecto Build Up Skills "Construye 2020".
Por su parte, el gerente de la Fundación Laboral de la Construcción de Navarra, Emilio Lezana Pérez, hará una interesante exposición sobre la “Implantación de herramientas BIM en la ejecución de obra. Control de la seguridad y la salud, la formación y la información. Experiencia en la rehabilitación de la "Casa Goñi" en Pitillas (Navarra)”.
El arquitecto técnico y autor del libro "Introducción al Lean Construction", Juan Felipe Pons Achell, intervendrá hablando sobre la “Aplicación de la filosofía ‘Lean’ a la gestión de proyectos de obras de construcción”.
Tras un coloquio moderado por el director general de la Fundación Laboral, tendrá lugar, hacia las 12.30 h y también en el Ágora 1, del Pabellón 2, el Acto de entrega de distinciones a trabajadores del sector en reconocimiento a su trayectoria profesional, que será presentado por el presidente de la Fundación Laboral de la Construcción de Cataluña, Joan Santaulària i Segura.
El presidente de la Fundación Laboral de la Construcción y de la Confederación Nacional de la Construcción (CNC), Juan Lazcano, y el secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala i Roca, clausurarán los actos celebrados ese día por la Fundación Laboral, acompañados por el presidente de la entidad paritaria en Cataluña, Joan Santaulària, y los secretarios generales de MCA-UGT Cataluña y de CCOO de Construcción y servicios Cataluña, José García Fernández y Alfredo Cabeza Bertoa, respectivamente.
La Jornada será de acceso gratuito, pero tiene el aforo limitado, así que te rogamos que si deseas asistir, te inscribas a conitnuacíón:


