Notícies

13/12/2018

EL SECTOR DE LA CONSTRUCCIÓ CREARĄ 100.000 LLOCS DE TREBALL ENTRE 2019 I 2020, SEGONS ELS PROMOTORS I CONSTRUCTORS.~~Aquesta setmana es coneixien les dades del mercat laboral de novembre, que reflectien una baixada d'1.836 aturats respecte al mes anterior, trencant la tendència alcista de tres mesos, i quedant en 3,25 milions la xifra d'aturats. Les dades del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social llançaven d'altres nombres, entre els quals sobresortia que la construcció va ser un dels grans sectors que van guanyar afiliats aquest mes (8.364), i va disminuir el nombre d'aturats en 155.

Bones notícies per a un sector que, des de 2015, tracta de remuntar la seva activitat constructora, la compravenda d'habitatges i l'ocupació. Entre els anys 2008 i 2013, la crisi en el sector es va saldar amb un milió i mitjà d'ocupacions menys, fins a descendir a l'amb prou feines milió de treballadors. Lluny quedaven els anys del boom immobiliari, quan la construcció atreia a 2,6 milions de treballadors per aixecar 600.000 cases anuals.

L'any passat es van iniciar 80.000 cases, 520.000 menys que en aquells anys, responent a una xifra marcada pel seny que impera en el negoci promotor en l'actualitat. És a dir, construir habitatges responent a una demanda real. Quant a les ocupacions, l'exercici es va tancar amb 1,1 milions d'ocupats en l'obra -el 6% de l'ocupació total a Espanya-, segons dades de l'Observatori Industrial de la Construcció que realitza la Fundació Laboral de la Construcció, on recull dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Construcció: 85.600 ocupats més

Aquest any, des de l'Associació de Promotors Madrilenys (Asprima) estimen que tancarà amb una xifra de 100.000 habitatges nous, per les quals s'hauran creat 90.000 llocs de treball. L'última EPA corresponent al tercer trimestre de l'any apuntava al fet que la construcció va crear 85.600 ocupats més en l'últim any, sent el segon gran àmbit que major increment es va anotar, després dels serveis.

I quina ocupació es crearà en els propers exercicis, en els quals es preveuen aconseguir entre 120.000 i 140.000 visats d'obra nova? "Calculem que naixeran 100.000 llocs de treball entre 2019 i 2020", assegura Daniel Corb, gerent de Asprima. Per quantificar aquest nombre, la patronal ha realitzat un càlcul amb les dades de la EPA i l'estimació que maneja per a la construcció de cada habitatge: 2,4 llocs de treball. "Segons nostre semblar, es tracta d'una xifra assenyada d'ocupacions per als següents dos anys", subratlla Corb.

Aquesta previsió va ser corroborada aquesta setmana per Juan Antonio Gómez-Pintat, president de Asprima i de la patronal d'àmbit nacional (APCE) durant unes jornades en la Cambra de comerç celebrades a Saragossa. El directiu va apuntar que "tenir més grues al carrer és sinònim d'activitat i d'ocupació".

Major qualificació

'L'obra' no només crea treballs, sinó que també capta major qualificació en els perfils professionals. Promotors, administracions i associacions del sector treballen, mà a mà, per allunyar aquesta mala imatge que implica la construcció. No només pels excessos comesos en el passat, sinó també per les dures condicions del treball que implica l'obra, tant a l'hivern com a l'estiu.

"La pèrdua d'ocupacions en la crisi va comportar perdre mà d'obra qualificada para determinats oficis molt específics", assenyala Corb. Són els ferrallistas, encofradores, paletes i especialistes en maó caravista, treballs molt concrets que requereixen anys d'experiència. "Estan molt demandats en aquests moments", recalca el gerent de Asprima, qui afegeix que "es treballarà per atreure ocupacions, tant espanyols i estrangers, a la construcció". Corb recorda també que es necessiten caps d'obra, que tenen al seu càrrec tres o quatre persones.

Aquestes necessitats són transmeses des de Asprima a les diferents administracions autonòmiques perquè impulsin cursos de Formació Professional (FP) a través d'una de les organitzacions més compromeses amb l'ocupació i la formació en el sector des de fa 25 anys: la Fundació Laboral de la Construcció.

Les seves últimes dades, presentats en un informe aquesta setmana, són encoratjadors: els treballs en la construcció sense cap qualificació han baixat del 24% al 9,6% en deu anys, la qual cosa significa que aquestes ocupacions tenen cada vegada un major nivell d'estudis. Creix, a més, l'interès per formar-se per entrar en aquest sector, com es percep en l'augment del 12% d'alumnes que van cursar algun programa ofert per la Fundació Laboral en 2017, fins a aconseguir els 75.339 en aquest any.

Des de l'entitat paritària apunten a una altra conclusió que dóna idea que els treballs en l'edificació expliquen cada vegada amb més talent. Més del 74% dels estudiants formats l'any passat ho van fer amb cursos privats -sense cap subvenció de l'Administració o l'empresa-, "que tenien com a objectiu millorar la seva qualificació per adequar-se a la realitat actual del mercat laboral", subratllen des de l'entitat paritària.

Les actuals necessitats van portar al 75,7% de l'alumnat a demanar formació relacionada amb la prevenció de riscos laborals en oficis com l'obra de paleta o en operacions d'aparells elevadors. Això mostra, segons subratllen des de la Fundació Laboral de la Construcció, que la seguretat i salut en l'edificació de cases està cada vegada més valorada.

Industrialització

Guanyar en seguretat i en qualitat vindrà de la mà d'una major industrialització. És a dir, d'impulsar la producció de cases en fàbriques, on el treball està més controlat, és més còmode i les persones no s'exposen a les inclemències del temps. La generalitat del sector promotor té la voluntat d'impulsar aquest model, si bé hi ha companyies que estan més avançades en aquesta carrera, com Bauen, constructora que aixeca cases en una planta de fabricació en Valdemoro (Madrid).

Aedas Homes, una de les principals promotores del nou cicle, també aposta per aquesta forma de construir habitatges a diverses fàbriques. Segons assegura Luis García Dolent de Molina, director de Construcció de la companyia, "la companyia té un banc de sòl per 14.521 cases. Tenint en compte que l'edificació de cada habitatge suposa 2,4 ocupacions directes en la construcció (segons càlculs de la APCE), disposem de matèria primera per crear 35.000 llocs amb una durada aproximada de dos anys (temps mitjà de producció d'una promoció), fins a 2023", explica.

La industrialització i la formació són, per a García Dolent de Molina, aspectes fonamentals per atreure treball a peu d'obra. "La formació ha de ser un aspecte cabdal per a la generació d'una mà d'obra qualificada en la construcció. Els promotors, a través de diferents associacions, hem d'engegar canals de formació per evitar que l'escassetat de mà d'obra, tant qualificada com no qualificada, continuï agreujant-se", ressalta.

Sobre les oportunitats de la industrialització, el portaveu de la promotora ho té clar: "La industrialització de la promoció residencial a gran escala serà fonamental en l'actual sector de la construcció. Representa una major professionalització dels processos i els oficis en millors condicions de treball en un entorn segur i permet la conciliació i incorporació de la dona a un gremi històricament copat per homes". Així, recorda, que només un 8,8% dels treballadors en la construcció són dones, mentre que en la indústria representen el 25,2%.

10.000 habitatges en quatre anys

Les previsions de Neinor Homes, una altra de les promotores de nou encuny, passen "per edificar i lliurar al voltant de 10.000 habitatges en els propers quatre anys, que suposaran la creació d'uns 6.000 ocupacions directes en aquest període". Així ho assegura Borja García-Egotxeaga, director general d'Operacions de la companyia, qui torna a fer una trucada a una major industrialització per generar ocupacions: "El model industrial que persegueix la companyia engloba la sistematització de totes les seves activitats i especialment dels processos productius amb l'objectiu clar d'aconseguir més eficiència en les operacions".

Per a la companyia, l'adaptació dels seus professionals a una de les pautes que marquen el sector en aquests moments, la digitalització, és essencial. "En aquest context i sota el paraigua de la transformació digital que està duent a terme la companyia, s'enquadren diferents iniciatives, entre les quals destaquen la modelització dels projectes i el lideratge en l'ús del BIM, l'anàlisi contínua dels materials i acabats demandats pels nostres clients i els grups interns de treball d'industrialització enfocats a la cerca i incorporació de les millors solucions constructives i de tecnologies que permetin millorar els terminis, els costos i la qualitat de les nostres premonicions".

En Pryconsa visualitzen els propers dos exercicis amb un augment de la construcció de cases i, per tant, de l'ocupació. "En 2018 la companyia té 2.177 habitatges en construcció que han generat uns 1.600 ocupacions directes i més de 3.000 indirectes. En 2019 i 2020 la producció pujarà un 30%, i la creació de treball es comportarà en iguals percentatges», assenyalen des de la companyia madrilenya, amb més de mig segle de vida.

Via Célere també preveu dinamitzar la construcció, creant noves ocupacions en els propers anys. La companyia se centrarà a buscar arquitectes amb experiència que hagin trepitjat el terreny d'obra i altres perfils consolidats, com a encarregats o gruistas.