Notícies

22/11/2018

Presentat a Construtec el Llibre Blanc de l'Edificaciˇ, al qual s'analitza el present i futur del sector a Espanya~~L'última edició de Construtec, el Saló Internacional de Materials, Tècniques i Solucions Constructives de ePower&Building, va acollir la passada setmana la presentació de el “Llibre Blanco del Sector de l'Edificació a Espanya. Edificació 2018/19. Tendències”, un document que analitza la situació actual del sector al nostre país, així com els reptes als quals haurà de fer front el mercat en els propers anys en qüestió de materials, noves tecnologies o innovació.

El llibre, elaborat pel Clúster Millors Edificis, juntament amb la Confederació Nacional de la Construcció, compta amb més de 50 articles d'experts, associacions empresarials, institucions, i entitats rellevants en l'àmbit de l'edificació a Espanya, entre les quals es troba la Fundació Laboral.

Durant la presentació del Llibre Blanco de l'Edificació, el president de la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), Juan Lazcano, va posar l'accent en la rellevància del sector per al desenvolupament del país, assenyalant que "el 80% de la construcció té el seu origen en l'edificació". Així mateix, va recalcar "la importància de la rehabilitació, l'eficiència energètica i la innovació en el sector de l'edificació per fer front als nous reptes i desafiaments". En aquest context, Lazcano va destacar el valor del Llibre Blanco para, a través de les diferents anàlisis i perspectives recollides, ajudar “al fet que es conegui millor l'edificació i a generar debat i posar en valor el sector”.

Per la seva banda, el director general d'Arquitectura, Habitatge i Sòl del Ministeri de Foment, Francisco Javier Martín, va destacar la “gran cohesió i homogeneïtat que existeix en aquests moments en el sector”, la qual cosa, segons el parer de Martín, suposa “una excepcional oportunitat per fer les coses bé”. Així mateix, va posar l'accent en l'estratègia d'economia circular que, a la seva entendre, és el següent pas que ha de donar-se en tots els àmbits, i va assenyalar, com un dels futurs reptes de l'edificació, “la necessitat d'adaptació a la realitat i als requeriments dels ciutadans”, els qui, segons el parer de Martín, “demandaran no només localització, sinó també major qualitat”.

Durant la presentació també es va celebrar una taula rodona sobre “Edificació, rehabilitació i regeneració urbana: horitzó i desafiaments”. Moderada per la vocal del Comitè Executiu de l'Associació de Promotors Constructors d'Espanya, Carolina Roca, el debat va comptar amb la presència del director general d'Habitatge i Rehabilitació de la Comunitat de Madrid, José Mª García Gómez, l'arquitecta i catedràtica de la Universitat Politècnica de Madrid, Mercedes del Riu, el director de Qualitat, Prevenció i Medi ambient de Ferrovial Corporació, Valentín Alfaya, i el president del Grup Renovem Madrid, Jorge Gómez.

La presentació del Llibre Blanco va ser a càrrec del coordinador del Clúster Millors Edificis, Santos de Paz, i va ser clausurada pel director de ePower&Building, Raúl Calleja.

Més de 50 articles donen forma a aquest document de treball inèdit a Espanya

Un informe de la situació, les opinions dels principals actors, els reptes més destacables i l'horitzó del sector, així com proposades d'experts sobre temes clau. Aquesta és l'estructura dels continguts d'aquest document de treball inèdit fins ara a Espanya i que s'inicia amb una presentació a càrrec del ministre de Foment, José Luis Ábalos.

El document es completa amb les aportacions de diferents membres del Clúster Millors Edificis, com CNC, Cgate, Cscae, Itec, o la Fundació Laboral de la Construcció, els qui, entre uns altres, comparteixen les seves anàlisis sobre la situació del sector. També s'inclouen reflexions sobre els diferents aspectes del futur de l'edificació, com és l'ús de nous materials, noves tecnologies i solucions, introduïts de la mà de Hispalyt, Andece, Andimat, Asefave o Conaif, entre uns altres.

En matèria de reptes, el Llibre Blanco compta amb aportacions de l'Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja i la Plataforma Tecnològica Espanyola de la Construcció quant a la R+D+i; del Ciemat, en matèria d'eficiència energètica en l'edificació, o de ePower&Building-*Ifema, qui exposa el cas de les fires de l'edificació al nostre país.

Per acabar, el Llibre Blanco recull propostes per al sector, elaborades per reconeguts experts en diferents punts claus per al present i el futur de l'edificació. D'aquesta manera, en matèria d'economia circular, s'explica, per exemple, amb les aportacions del director general de Medi ambient de la Comissió Europea, Daniel Calleja; o en temes d'industrialització, on les propostes vénen de mans del president de APCE i Via Célere, Juan Antonio Gómez-Pintat.

La Fundació Laboral de la Construcció ha col·laborat en la publicació d'aquest llibre blanc mitjançant l'elaboració de dues anàlisis del sector. D'una banda, l'entitat paritària desgrana la transformació del sector de la construcció i el seu impuls des de la negociació col·lectiva. D'altra banda, aborda els reptes que s'hauran d'afrontar en el sector en tot el relatiu a la formació i qualificació dels treballadors de la construcció.